Iværksættere skaber fremtidens vækst. Et simpelt budskab, der burde gå klart igennem i en tid, hvor fremtidens vækst konstant er til debat. Ikke desto mindre er der sat en stor sten i vejen på vækstruten. Iværksætterskatten. En skadelig skat, der rammer danske vækst-iværksættervirksomheder hårdt. Det er nu næsten et år siden, at Christiansborg summede af kritik af iværksætterskatten. Ministeren lovede ændringer, og mange andre partier var villige til at ændre den skadelige skat. Det blev da også til en lempelse på 70 mio. kr. med finansloven for 2011, men i forhold til de op imod 600 mio. kr., som staten mente at kunne høste af skat på unoterede aktier, kan lempelsen kun ses som yderst marginal. 70 mio. kr. var en start. Men skatten skal helt væk, hvis vi skal opnå optimale vækstmuligheder.   Danmark taber 4 mia. kr. i investeringer I DVCA – den danske venture- og kapitalfondsforening har vi undersøgt iværksætteskattens betydning. Her er ingen tvivl om, at skatten er sorte skyer på himlen. Knap 40 pct. af de danske vækstvirksomheder, der har fået venturekapital gennem tiderne, er ramt af iværksætterskatten, ligesom business angels meddeler, at skatten betyder færre investeringer – et tab på mindst fire mia. kroner over de næste fem til syv år. Tilfældigheden ved iværksætterskatten er samtidig også en kæp i hjulet. Mange vækstvirksomheder skal igennem flere investeringsrunder, der medfører at eksisterende aktionærer udvandes, hvis de ikke går med i den nye runde. Dermed kommer iværksætterskattens 10 pct.-grænse i spil. Nogle investorer kan eller vil ikke forsvare deres 10 pct.-grænse, mens andre måske vil. Det betyder, at nogle vækstvirksomheders vækst flader ud, fordi kapitalen forsvinder. Iværksætterskatten har mange, markante skadelige effekter. Det kvæler væksten.   27 veje til vækst I en tid, hvor vi burde sætte alle sejl ind på at få investeringerne i vækstlaget i


Opret et gratis medlemsskab herunder for at få fuld adgang til alle vores artikler, den nyeste digitale udgave af vores medlemsmagasin Iværksætteren, og støt samtidigt op om dansk iværksætteri.

Er du allerede gratis medlem, så login nedenfor.

Logge Ind