Du har garanteret hørt om den – registreringsafgiften for nye virksomheder. Afgiften blev indført med virkning fra 1. april 2011, men trods datoen er den desværre ingen spøg. På en eller anden måde er det blevet godkendt hele vejen igennem det politiske system, at det ikke længere skal være gratis at starte virksomhed i Danmark. Helt uforståeligt.Fra politisk side forsvarer man den nye afgift ved at påpege, at beløbet blot afspejler det offentliges udgifter i forbindelse med oprettelse af en ny virksomhed. Det er også forklaringen på, at det koster kr. 2.150 at oprette en virksomhed med hjælp fra Erhvervs- og Selskabsstyrelsen, og kun kr. 670 kroner, hvis iværksætteren selv klarer det via styrelsens hjemmeside. Og det er da helt rigtigt, at beløbet ikke er enormt, og at langt de fleste iværksættere vil kunne afse midlerne i forbindelse med opstarten af deres virksomhed. Beløbets størrelse er ikke i sig selv et problem. Alligevel er afgiften et enormt problem for Iværksætterdanmark, for udadtil vil man fra regeringens side gerne fremstå som vaskeægte liberalister, der afbureaukratiserer erhvervsklimaet og opfordrer til innovation, vækst og iværksætteri, men bag facaden, ude i den virkelige verden, er billedet et andet. Vi oplever den ene gang efter den anden, at iværksættere bliver kastet af cyklen, fordi der bliver stukket politiske kæppe i deres hjul. Som iværksætter er der ofte kun én til at træde i pedalerne, og i den stærke finanskrisemodvind kan rugbrødsmotoren have stor gavn af at blive hjulpet fremad. Men uanset om vi kan lægge os i afbureaukratiseringens slipstrøm, eller vi får et hjælpende skub bagpå af erhvervsstøtteordninger, er det stadig hårdt arbejde at nå i mål. Hvis der så oven i købet står politikere på sidelinjen, der stikker kæppe i vores hjul, kan det være svært at bevare motivationen og kæmpe videre. Og det


Opret et gratis medlemsskab herunder for at få fuld adgang til alle vores artikler, den nyeste digitale udgave af vores medlemsmagasin Iværksætteren, og støt samtidigt op om dansk iværksætteri.

Er du allerede gratis medlem, så login nedenfor.

Logge Ind