Danmarks skal være verdens bedste nation for iværksættere – det siger politikerne. Men der er langt fra de højttravende ord til handling, og i mellemtiden lider de danske iværksættere. Kravene fra bankerne stiger, og iværksætterne følger med, og præsenterer mere og mere gennemarbejdede projekter. Alligevel kniber det med at skaffe penge til nye virksomheder og vækst i eksisterende, og mange gode projekter løber ud i sandet. Det er uholdbart, for det koster vækst og arbejdspladser, og det kræver handling. Nu. Ingen vækst uden penge Dansk Iværksætter Forening arrangerede i slutningen af sidste år en række finansieringskonferencer, som havde til formål at gøre deltagerne opmærksomme på nogle af de muligheder, de har for at finde finansiering. På konferencen hørte vi igen og igen den samme problemstilling fremlagt af både jyske, fynske og sjællandske iværksættere: ”Banken vil ikke låne os penge”. Men med alle de finansieringsmuligheder, der efterhånden findes, hvorfor er det så et problem, at bankerne ikke vil låne penge ud – kan iværksætterne ikke bare gå et andet sted hen? Umiddelbart er svaret et klokkeklart jo, for der er tilsyneladende masser af alternativer til banken. Staten forsøger at støtte erhvervslivet gennem en række tiltag, som alle skal lette virksomhedernes adgang til finansiering. Et godt eksempel er Vækstfonden. Vækstfonden er en statslig investeringsfond, der opererer med såkaldte ”kom-i-gang-lån”. Det er en lånegarantiordning, hvor virksomheder, der er under tre år gamle, kan låne op til én million kroner, hvoraf staten er garant for de 75 pct. Statsgaranterede lån er en glimrende idé, og vækstfondens produkter er også udmærkede, men de er ikke reelle alternativer til banken. De er supplementer. På samme måde er det med rigtig mange af de øvrige finansieringsmuligheder, staten i større eller mindre udstrækning garanterer for. De kan ikke stå alene – du skal omkring banken. Det er lige


Opret et gratis medlemsskab herunder for at få fuld adgang til alle vores artikler, den nyeste digitale udgave af vores medlemsmagasin Iværksætteren, og støt samtidigt op om dansk iværksætteri.

Er du allerede gratis medlem, så login nedenfor.

Logge Ind