Så landede finansloven for 2011 på bordet, og det ellers så spirende tech-iværksættermiljø er blevet sendt ud i et vakuum på ubestemt tid. Finansloven giver masser af muligheder til dem, som kan finansiere deres vækst med lån, og den hjælper med hvad Finansministeriet kalder ”små lån til iværksættere med relativ høj risikoprofil”. En kende uklart, hvad det egentligt betyder. Iværksætterskatten, som effektivt har flyttet fokus hos business angels fra projekter til golfbanen, er blevet udstyret med et meget uklart tillæg: ”…at indføre en særlig ordning, hvor afkastet af selskabers unoterede porteføljeaktier under visse omstændigheder er skattefri for nye investeringer i små og mellemstore virksomheder, der er nystartede og stadig er i vækstfase.” Ville du turde investere på de vilkår? Og hvad betyder det så for os? Kort fortalt betyder det, at det fortsat bliver umuligt at overtale en dansk business angel til at investere tidligt i et projekt, og når en virksomhed er kommet godt op i fart, og vil kunne vokse sig endnu større med en kapitalforhøjelse, så vil stifterne måske slå bremsen i for at udgå at komme under 10 pct. i ejerandel. Det er en helt fantastisk dårlig adfærdsregulering, hvis vi ønsker, at skalerbare teknologivirksomheder skal blive i Danmark, skabe en masse arbejdspladser og kaste en masse skatteprovenu af sig i driften. Økonomi og Erhvervsminister Brian Mikkelsen skrev i en kommentar i Børsen d. 12. november, at iværksætterskatten ikke kommer til at berøre enkeltmandsvirksomheder, de som ejer mere end 10 pct. eller som investerer personligt. Det synspunkt illustrerer netop problemets kerne. De iværksættere, som vi alle sukker efter vil satse på Danmark som hjemland for deres teknologi-start-up, er fra dag ét teamprojekter. Det betyder, at stifterne deler anparterne og over tid ofte kommer ned under 10 pct. i ejerandel hver især. Og de angels, som kan og


Opret et gratis medlemsskab herunder for at få fuld adgang til alle vores artikler, den nyeste digitale udgave af vores medlemsmagasin Iværksætteren, og støt samtidigt op om dansk iværksætteri.

Er du allerede gratis medlem, så login nedenfor.

Logge Ind