Én virksomhed – flere aktiviteter

Der dukker hele tiden nye forretningsmuligheder op. Når vi som iværksættere får mere erfaring, større netværk og et tættere forhold til vores kunder, bliver vi bedre til at se spændende nicher eller mangler i markedet. Det kan vise sig, at vores oprind-  elige plan er god – men at en kombination af flere aktiviteter er den perfekte løsning netop i dette tilfælde. 

Uanset om du har en personligt ejet virksomhed eller et selskab, kan din virksomhed drive forretning inden for flere forskellige områder. Så længe ejerkredsen er den samme. Er der derimod tale om en ny ejerkreds – du vil starte en aktivitet med en partner – er det bedst at holde tingene adskilt i to forskellige virksomheder.

 

Ny branchekode – ny aktivitet

For enkeltmandsvirksomhederne og interessentskaberne er det bare et spørgsmål om at tilføje en ekstra branchekode eller flere på registreringsblanketten. Enten i forbindelse med oprettelsen eller senere ved at lave en ændring til registreringen. Du kan finde branchekoderne på www.branchekode.dk

Er der tale om et selskab, kan du herudover vælge at registrere et eller flere binavne. Inloco Regnskab ApS, Regnskabsskolen ApS og Anette Sand ApS er bi- og hovednavne for den samme virksomhed: Virksomhederne har samme CVR-nummer og – især – samme regnskab. Det sidste er vigtigt, fordi det er et spørgsmål om, hvor mange ressourcer, der skal bruges på det administrative.

 

Billig administration

Det er som hovedregel en fordel at samle aktiviteterne i en enkelt virksomhed frem for at have flere. Du undgår dobbeltarbejde, mellemregninger mellem selskaberne, at skulle udbetale løn fra flere virksomheder, og at revisoren skal afslutte flere regnskaber. 

Dog skal bogholderiet tilrettelægges sådan, at det er tydeligt, hvor indtjeningen kommer fra. Har du en grafisk virksomhed og supplerer med salg af vin, skal det være muligt at isolere hver af aktiviteterne for sig. SKAT kan interessere sig for, om begge aktiviteter bidrager til bundlinjen – eller ser ud til at kunne komme til at gøre det. Er det ikke tilfældet, kan der stilles spørgsmålstegn ved, om begge aktiviteter kan betegnes som erhvervsmæssige. Eller om den ene måske er en hobbyvirksomhed, hvor adgangen til skattemæssige fradrag er begrænset. Det vil sige: Du kan ikke finansiere en hobbyvirksomhed ved at indlemme den i en erhvervsvirksomhed.

Men herudover er der frit spil til at erobre nye forretningsområder. Find din branchekode, så er du i gang.
 

Del indlægget