s28

Let’s do the Hub

Det er ikke lige til at få øje på indgangen til Madrids nye fancy kontorhotel. Indtil det går op for os, at hele den rampone-rede grønne skydeport er indgangen – eller rettere døren i den. Indenfor er der ved at komme anderledes styr på sagerne. Et stort højloftet lokale, der tidligere rummede et autoværksted, er blevet omdannet til Madrids version af netværkskontoret The Hub, og det har ikke været billigt. Der er brede, rå plankegulve fra danske Dinesen over det hele (de har også et par gamle PK22’ere…), og ved at blive opsat nogle fikse propellignende borde med tilhørende barstole, som det er meningen at The Hubs medlemmer skal arbejde fra. Indtil videre står de på nogle bukke, og stolene udgøres af vinkasser, der i øvrigt går igen flere steder i kontorets indretning – bl.a. får hvert medlem sin egen kasse til at opbevare ting i på kontoret.
Men ellers er det ikke meningen, at The Hub Madrid skal være et kontor i den gængse forstand, hvor man har sin egen plads hver dag. I lighed med de andre Hubs rundt omkring i verden er netværket i centrum, og det faciliteres blandt andet af, at man sætter sig, hvor der er plads, ved siden af nye kolleger hver dag.
Fredag eftermiddag er ikke det bedste tidspunkt at besøge The Hub Madrid. Spanierne kan lide at hygge sig, og den fredag vi kigger forbi er de beboere, som kontoret foreløbig har tiltrukket, draget på lang weekend. Tilbage er spanieren Sole og tysk-russeren Anita, der begge er en del af den otte mand store stiftergruppe bag Hub Madrid. En smule ærgerlige over, at kontoret ikke er helt færdigt og blankpoleret til billederne, går de med til at lade os skyde løs. Potentialet i det store lokale er ikke svært at få øje på. Der er små og store møderum og en svalegang, hvor man kan sætte sig lidt for sig selv, og en væld af utraditionelle detaljer, som f.eks. vægge, der er beregnet til at skrive på på toilettet og i møderummet, og fingreaftryksmagneter fra husets beboere på køleskabet. På bordet i det lille køkken står – selvfølgelig – en spansk kartoffelomelet, som beboerne kan spise af, og på et andet bord er indrettet en lille café. Kronen på værket må dog være brandstangen fra topgangen og ned til stueetagen, som vi ikke får lov at gå uden at have prøvet.

”Careholders”

Et kontor af dén kaliber bliver ikke til fra den ene dag til den anden. Det har taget stiftergruppen tre år at finde et egnet lokale og sikre sig finansieringen. Hver stifter har lagt 5.000 euro i opstartskapital, og derudover har større investorer – kaldet ”careholders” – skudt penge i realiseringen af projektet. Ikke penge, som de forventer at få et afkast af i traditionel forstand, men snarere en investering i den type miljø, som stifterne vil skabe i The Hub Madrid. Iværksætterne, som får plads i kontoret, må gerne tænke i andre værdier end de pekuniære – det er med andre ord sociale iværksættere, som man helst vil tiltrække, men uden at man er fanatiske omkring det, forklarer Anita. De skal selvfølgelig også kunne finde ud af at tjene penge, så de kan overleve.
I det store mødelokale lægges der også op til en ny måde at holde møder på. Stolene kommer til at stå i rundkreds, uden bord i midten, og stifterne legede med tanken om at man skulle tage skoene af, inden man gik ind. Det gik de dog bort fra – måske meget klogt, givet Madrids middeltemperaturer og det faktum, at mange unge spaniere går i gummisko…
Man betaler selvfølgelig ikke almindelig husleje for at sidde på The Hub Madrid. Man lejer sig i stedet ind på basis af det antal timer, man forventer at være på kontoret i løbet af en måned – fra 5 timer til 15 euro, til fri afbenyttelse for 494 euro om måneden. Dertil kommer eventuel leje af mødelokaler. Skulle man få nok af kontoret ud på de små eftermiddagstimer, er beliggenheden ikke dårlig – rundt om hjørnet kan inspirationen næres af såvel kunst fra bl.a. Caixaforum, Reina Sofia, Thyssen og Prado-museerne, eller af de talrige barer og tapassteder man også finder i nærheden.
Alt i alt må man også fra et nordisk synspunkt konkludere, at The Hub Madrid er et godt alternativ til et traditionelt kontor, hvis man af og til skulle være på de kanter og gøre forretning – og selvfølgelig har hjertet på rette sted.

The Hub filosofien
”A new ecosystem til inspire, connect and empower Social Innovators: people working to create a better world.” Sådan beskrives filosofien, som binder de mange forskellige Hubs sammen. Selv om der ifølge Anita fra Hub Madrid sikkert er lokale variationer i tolkningen, er ideen den samme – at skabe en bedre verden med sociale innovatører som katalysatorer.
Peter Froberg fra The Hub København beretter, at et onlinenetværk er under opbygning, som skal gøre det muligt for The Hubs ca. 4-5.000 medlemmer globalt at dele viden med hinanden. Sidder der f.eks. en i Sao Paolo som laver sko af genbrugsmaterialer, vil vedkommende udveksle erfaringer med en branchekollega i København. Netop dette – at der er adgang til viden, markedsmuligheder, innovation, inspiration og erfaring er centralt for The Hub. Det er den etiske økonomis avant garde, som The Hub vil tiltrække, om som der står på websitet: ”You’re invited!”
The Hub i København
København er tæt på at komme på verdenskortet som by med eget Hub. Det er kaospilot-uddannede Peter Froberg der har taget têten til etableringen af den københavnske afdeling. Det handler om god energi:
”Jeg har siddet på gode kontorfællesskaber, men manglede den energi og virketrang, som jeg kendte fra Kaospilot-uddannelsen, og den sociale vinkel. Den oplevede jeg på The Hub i London, som jeg har været ovre at besøge. Der sidder nogle meget innovative mennesker, og de vil gøre en forskel i verden. Det betyder utrolig meget, og det er derfor, vi nu arbejder med det her i København.”
Til forskel fra Madrid står der ikke et helt team bag det københavnske initiativ, men ”nogle folk, der gerne vil have det op at køre,” som Peter Froberg siger. The Hub København åbner i en tidlig version omkring 1. september, hvor man vil leje sig ind i nogle eksisterende lokaler:
”Det giver mest mening at starte i mindre målestok, på den måde, markedet og interessen for det sociale område er i Danmark, og så arbejde det op til det, de har i f.eks. Madrid,” siger Peter Froberg.
Det er dog ikke kun sociale iværksættere, der kan få plads i The Hub København. Men visionen skal være der:
”The Hub er bygget op omkring en fælles vision om at gøre en forskel i verden. Man behøver ikke være Mother Theresa, men man skal støtte op om visionen på en eller anden måde – så er folk velkomne. Om det så er en grafisk designer, der en gang imellem laver noget gratis for en miljøorganisation, eller en virksomhed, der vil udryde fattigdom i verden, det er ikke så vigtigt. Det er mere ønsket om at gøre en forskel,” forklarer han.
”Det er ikke for at udelukke folk, men visionen skaber styrken i det og giver et fællesskab.”

Vær med…

The Hub København er i gang med at samle folk omkring netværket. Følg med og tilmeld dig på www.thehub.dk

Del indlægget

// dkiv.dk 2023

Danske Iværksættere

Dansk Iværksætter Forening har skiftet navn til Danske Iværksættere og hører nu hjemme på DKIV.dk