Frankrig fik 90.000 iværksættere på bare et halvt år, da en ny lov om modernisering af den franske økonomi trådte i kraft 1. januar sidste år. Mon ikke vi ligefrem kunne lære noget af de ellers så statsligt orienterede franskmænd? Ideen med loven er at gøre det lettere for iværksættere at afprøve nye ideer og at komme sort arbejde til livs. Forholdsvist burde Danmark til en sammenligning i runde tal kunne få 9.000 nye iværksættere, hvis vi sammenligner os med Frankrig. Den nye iværksætterstatus som såkaldt ”auto-entrepreneur” er åben for stort set alle, fra arbejdsløse over pensionister til ansatte – og gør livet langt lettere for virkelystne iværksættere, som brænder for en idé. Statusen som ”auto-entrepreneur” er især målrettet til mennesker, som ikke nødvendigvis har lyst til at oprette et selskab og nemt vil kunne starte eller stoppe deres aktivitet. Iværksættere uden om bureaukratiet I Frankrig slipper de nye iværksættere under ”auto-entrepreneur”-ordningen nemmere om et kvælende fransk bureaukrati. De skal kun betale skat, når der er en indtægt, ligesom de nye iværksættere er fritaget for momsregnskab og kun skal føre en oversigt over indtægter og udgifter. Ingen udgifter kan så til gengæld fratrækkes omsætningen, som der også er lagt et loft for op til 80.000 euro. Måske kunne mange af de godt 9.000 nye iværksættere, som Danmark kan få med en iværksætterordning lignende den franske, gå hen og blive rigtige vækstiværksættere, der virkelig kan sætte skub i dansk innovation og vækst. For ærgerligt nok er Danmark et af de lande, hvor der midt i finanskrisen sker mindst på kontoen for vækst – og videniværksættere. Mere risikovillig kapital nødvendig I Danmark er der nedsat et udvalg for at se på risikovillig kapital til vækstiværksættere, ligesom regering-en i erhvervspakken efter pres fra bl.a. DVCA investerede 500 mio. kr. i Vækstfonden til venture.


Opret et gratis medlemsskab herunder for at få fuld adgang til alle vores artikler, den nyeste digitale udgave af vores medlemsmagasin Iværksætteren, og støt samtidigt op om dansk iværksætteri.

Er du allerede gratis medlem, så login nedenfor.

Logge Ind