BRUXELLES. Finansiering har længe været én af de største udfordringer for Europas iværksættere, og krisen har ikke gjort det lettere at få lån i banken. Derfor forsøger EU at komme iværksætterne til hjælp ved at tilbyde national banker forskellige former for garantier, så de tør låne penge ud til nystartede virksomheder. Derudover stiller EU risikovillig kapital til rådighed for venturefonde, så de igen kan øge investeringerne i SMV’er, både under opstarts- og etableringsfasen.  Støtten er altså betinget af, at en national bank eller investeringsfond agerer mellemmænd mellem EU og iværksættere. Men foreløbig er der kun indgået ganske få aftaler med EU’s to finansielle institutioner, som administrerer støtteordningerne, Den Europæiske Investeringsbank (EIB) og Den Europæiske Investeringsfond (EIF). EU’s primære støtteprogram – det såkaldte CIP – har slet ingen finansielle formidlere i Danmark, selv om programmet har eksisteret i to år. Ifølge DI går Danmark glip af et stort vækstpotentiale.   ”Hvis ikke de finansielle institutioner kender til mulighederne, så er der stor sandsynlighed for at iværksætterne heller ikke gør. EU’s muligheder for finansiering risikerer at gå tabt,” siger chefkonsulent i DI Sune Jensen.  Vækstmilliarderne venter EU’s vigtigste finansieringsprogram, CIP (rammeprogram for konkurrenceevne og innovation), har ellers afsat 2,17 mia. euro udelukkende til iværksætteri og innovation og forvaltes af EIF. EIF stiller risikovillig kapital til rådighed på op til 25 procent af det beløb, en venturefond investerer i virksomhedernes opstartsfase. Mellem 15 og 50 procent af det beløb, som fonden investerer i virksomhedens ekspansionsfase kan ligeledes komme fra EIF.  Den anden del af CIP-programmet består i at stille lånegarantier for fonde og banker på op til 50 procent, og endelig udsteder EIF mikrokreditter til SMV’er på bestemte betingelser.   På trods af at det danske venturemarked ifølge DI kunne nyde godt af midlerne – og dermed lette finansieringen for flere virksomheder – så har


Opret et gratis medlemsskab herunder for at få fuld adgang til alle vores artikler, den nyeste digitale udgave af vores medlemsmagasin Iværksætteren, og støt samtidigt op om dansk iværksætteri.

Er du allerede gratis medlem, så login nedenfor.

Logge Ind