Med sit indiske udseende og en rolig sympatisk fremtoning er det nemt at blive betaget af Dr. Muhammad Yunus. Den visionære nobelprisvinder med de simple – men store – visioner er her for at ændre verden. Han står foran 50.000 festglade festivaldeltagere på Orange scene på Roskilde Festival 2009, da jeg møder ham første gang som optakt til det interview Magasinet IVÆRKSÆTTEREN har med ham dagen efter. “I’m the guy who has been doing all kinds of crazy things”, starter han ud med på sit Bangladesh-engelske, hvorefter folkemængden jubler. “Jeg startede en bank med 27 dollars. Nu har vi næsten 8 millioner låntagere i Grameen Bank. Jeg vidste ikke noget som helst om bankverdenen, men jeg undersøgte, hvad de andre banker gjorde – og så gjorde jeg det modsatte. Og det fungerede fantastisk.” At dømme efter publikums reaktion går budskabet rent ind, på trods af at langt størstedelen er kommet for at høre Coldplay, som skal på scenen efterfølgende. Han taler med store ord om, at vi kan løse problemer som den globale opvarmning ved at skabe jobs, der kan gavne andre i stedet for at ødelægge det for andre – og stadig lave god forretning. Publikum er fortryllet. Iværksætteri – vejen frem for den globale økonomi Dr. Muhammad Yunus er en iværksætter med bund i sine visioner. Han startede i 1976 Grameen Bank i Bangladesh op for sølle 2.000 kr., som han selv havde lånt. Lånene fra Grameen Bank lånes til kunder, der bliver opdelt i grupper på fem personer. Først får to personer i gruppen lov til at låne penge, og når de har betalt lånet tilbage, kan de næste to låne. Når disse to har betalt de lånte penge tilbage, kan den sidste person i gruppen låne. I dag er der ca. fem mio. kunder, heraf 96


Opret et gratis medlemsskab herunder for at få fuld adgang til alle vores artikler, den nyeste digitale udgave af vores medlemsmagasin Iværksætteren, og støt samtidigt op om dansk iværksætteri.

Er du allerede gratis medlem, så login nedenfor.

Logge Ind