Nye virksomheder er grundlaget for nye arbejdspladser, innovation, værdiskabelse og økonomisk vækst.Internationale erfaringer viser, at de lande, der har mange iværksættere, klarer sig bedre i den internationale konkurrence. Der er altså mange gode grunde til, at man fra politisk hold understøtter selvstændighedstrangen og fører en aktiv iværksætterpolitik. Men der er også mange nye virksomheder, som ikke klarer sig så godt. De har svært ved at vokse, og mange forbliver små og kun lidt lønsomme. Danmark har altså brug for flere såkaldte vækstiværksættere, hvis virksomheder kan levere arbejdspladser med stor værditilvækst, jobs for højtuddannede og tiltrække kvalificeret arbejdskraft fra udlandet. Altså virksomheder der vokser. Danmark er bare ikke godt nok med på dette område. Vækstiværksætterne udgør kun omkring 4-5 pct. af de nye virksomheder, der overlever deres første år, men de skaber til gengæld næsten halvdelen af jobbene. I USA kommer 2-3 gange så mange virksomheder ind i et positivt vækstforløb sammenlignet med Danmark. Sverige og Finland skaber 1,5-2 gange så mange vækstiværksættere som Danmark. Det er en skam, at vi i Danmark ikke er mere i front, for vækstiværksættere har også en markant højere produktivitet end andre virksomheder. I 2002 var vækstiværksætternes produktivitet 40 pct. højere end den gennemsnitlige virksomheds. Og de job, der skabes af vækstiværksættere er i gennemsnit bedre lønnede end de job, der skabes i resten af erhvervslivet. Vækstiværksættere skaber nemlig job, der kræver højere uddannede medarbejdere end hos de etablerede virksomheder generelt. Nye fag i skolen I Ny Alliance mener vi, at der skal gøres mere for at anspore de unges selvstændighedstrang og skaberlyst. Uddannelsessystemet er et godt sted at begynde. Derfor foreslår vi, at der oprettes et nyt praktisk orienteret fag ’virksomhed og penge’ ved alle gymnasiale uddannelser. Tilsvarende skal alle videregående uddannelser tilbyde fag, der giver de studerende de praktiske redskaber, det kræver at


Opret et gratis medlemsskab herunder for at få fuld adgang til alle vores artikler, den nyeste digitale udgave af vores medlemsmagasin Iværksætteren, og støt samtidigt op om dansk iværksætteri.

Er du allerede gratis medlem, så login nedenfor.

Logge Ind