”Vi skal bruge nogle af de gode råvarer, der er i Danmark,” lyder det fra den bornholmske landmand Hans Hansen fra Aakirkeby. Han har siden 2004 produceret koldpresset rapsolie, som han kalder den danske pendant til den ekstra jomfruolivenolie, vi kender fra Sydeuropa.    ”Det er den olietype, man kan dyrke på vores breddegrader,” siger han. Ideen fik Hans Hansen på en Sverigestur, hvor han så en lille oliepresse hos en svensk kollega. Derhjemme startede han i det små produktionen op på gården, og har siden overtaget et koldpresseanlæg og lokaler fra en forsøgsstation, hvor der nu er indrettet tapperum.     ”Det har været en opadgående kurve lige fra vi startede. I 2004 solgte vi 35.000 liter, og i 2006 solgte vi 200.000 liter,” beretter Hans Hansen, der primært sælger i Danmark.     ”Vi startede med at tage til et bureau og få lavet et brand. Nu har jeg forpagtet min jord væk, og rapsolien tager al min tid. Jeg var lige ved at løbe hjertet ud af kroppen.”     Planen er nu sammen med de fire medarbejdere at give den en skalle med projektet, og fortsætte med at udvikle nye produkter, der udnytter landbrugsprodukter på en anden måde end i


Opret et gratis medlemsskab herunder for at få fuld adgang til alle vores artikler, den nyeste digitale udgave af vores medlemsmagasin Iværksætteren, og støt samtidigt op om dansk iværksætteri.

Er du allerede gratis medlem, så login nedenfor.

Logge Ind

   
Ny Bruger Registrering
*Obligatorisk felt