Den lile djævel

Har du nogle gange fornemmelsen af, at der bag din omgangskreds’ smil og lykønskninger med din iværksættersucces (”Det er vel nok flot! Tænk at du tør! Jeg ville aldrig selv… og bla bla bla.”) gemmer sig en lille misundelig djævel, der måske hellere så negative hældningskoefficienter på dine salgskurver? Sandheden er jo, at realiserede mennesker under dig din succes. Urealiserede mennesker gør ikke. Sandsynligvis har du et sted i din omgangskreds nogle mennesker, der har svært ved at tolerere den statusændring, der følger med når du går fra fattig til velhavende, eller fra ukendt til anerkendt inden for dit fag eller din branche. Fra den, der skulle have gode råd og alfaderlig opmuntring fra overskudsvennerne, til den, der er ovenpå og kører med klatten. Se det lidt fra deres side. Hvis vi for en stund glemmer den ædle sandhed med, at vi under andre deres succes, og lader den lille djævel kigge frem, så kan det være møgirriterende at se andre rejse sig til rigdom og anerkendelse, når ens eget arbejdsliv ikke helt er, som man ønsker sig.
    Alle ligger side om side ved startlinien, men forskelle i evner og måske held viser sig hurtigt, og kan øges eksponentielt, som arbejdslivet skrider frem. Det kan tage lang tid at nå den første million, men når dén først er i hus, og man har tid og penge til at sætte andre ting i gang, så kan man potentielt forøge sin succes og velstand langt hurtigere end dem, som ikke har fået skabt sig en opadgående spiral. Set nedefra er det – møgirriterende.
    Kunsten er at måle sig med de rigtige. Det skal ikke misforstås derhen, at hvis blot man måler sig med nogle, som det går skidt nok for, så får man selvtilliden og livsglæden igen. Nej for fanden, man skal måle sig med dem, som det går rigtig godt for. Det er der flere grunde til.
    For det første kan mange undermålere slet ikke påskønne ens succes. De forstår ikke eller kun glimtvis succesens fulde omfang, og glemmer den hurtigt igen, fordi de har travlt med at spekulere over deres egen elendighed. Og hvad er der ved succes, hvis det kun er en selv, der ved man har den?
    For det andet, hvis man måler sig med de rigtig succesfulde, så bliver man – hvis man ellers er gjort af dét stof – sur. Så sur, at det vender sig til trods, og man ender med at give den en ordentlig, langvarig, sej skalle med sin egen forretning, og pludselig er det måske én selv, der flyver derudaf med tochifrede vækstrater, ansatte i flere niveauer og frække køretøjer. Så indtræder et helt andet behov, nemlig behovet for, at andre folk omkring en også får succes. Ikke så meget som en selv, bevares, men dog så meget, at man ikke skal trækkes med deres misundelse, evindelige depressioner, lave selvværd, og undermålermentalitet.
    Som en sidste grund til at omgås tilværelsens kaptajner – eller dem, der er på vej til at blive det – så er de folk, man omgås, lig med ens fremtid. Omgås du de rette mennesker, får du lyst og kammeratlig opmuntring til selv at komme derudaf. Men hvad der er lige så vigtigt, så får du gratis adgang til dyrebare råd fra professionelle, vidende og erfarne folk, der ved hvad de taler om, fordi de selv har været turen igennem – i stedet for vildledende råd om forsigtighed og jordnærhed fra folk, der ikke selv har knækket koden, og måske aldrig kommer til det.
    Valget er ikke så svært. Und dig selv lidt succes.

Del indlægget