Den 30. oktober 1901 gik 3.000 mennesker fra Marmorkirken ned ad Frederiksgade, gennem Bredgade og via Langelinie, hvor mange tusinde mennesker var samlet. Det var følget til den netop afdøde stormogul C.F. Tietgen, hvis navn de fleste stadig den dag i dag kender – ikke mindst i hans fødeby Odense, hvor han post mortem har lagt navn til Tietgenskolen og Tietgenbyen. Færre er dog de, måske især blandt den yngre generation, som kan give en nærmere redegørelse af, hvem Tietgen var og hvad han udrettede i sine 72 leveår – på trods af, at der næppe findes en dansker, som ikke kender i hvert fald et par stykker af de virksomheder, som Tietgen var involveret i opstarten af.
    Drikker man sig således en grøn Tuborg, er man allerede på sporet. Tager man på en cruise med DFDS, snupper man sig en Aalborg Akvavit, eller hælder man lidt sukker fra Danisco i kaffen, sejler man også kølvandet på Danmarks-historiens måske største iværksætter. Man kunne blive ved med remse op fra listen: Det store Nordiske Telegraf-Selskab (i dag GN Store Nord), der lagde telegrafkabler helt til Kina, Burmeister & Wain, Esbjerg Havn, Københavns Telefon-Selskab, Lolland-Falsterbanen, Det Københavnske Sporveis-Selskab, og i den velgørende afdeling Foreningen af 1865 for Billige Arbejderboliger, der bl.a. byggede Brumleby, og kronen på værket: Marmorkirken. Der er flere endnu, og de er alle smukt dokumenteret i Ole Langes 593 sider lange værk, ”Stormogulen”.
    Det er en tung sag at komme igennem, og selvom den afgjort burde være pligtlæsning for såvel iværksætterspirer som i historietimerne i skolen, så må det også indrømmes, at mange formentlig ville være fuldt tilfredse med en lidt mindre detaljeret beretning. Ole Lange har haft næsen dybt begravet i det righoldige kildemateriale, og han har fået det hele med, så man skal have interesse i ikke blot iværksætterhistorier men også dansk erhvervshistorie og historie i det hele taget, hvis man skal nå helskindet igennem. Det er ingen kritik af dette fornemme værk – kun en vejledning til den travle læser. For er man til fals for gennemarbejdede værker og en spændende blanding af iværksætteri og samfundshistorie, vil man uden tvivl give stående ovation til Langes lange beretning om Tietgens vej fra fattig Odense-knægt til Københavns – og landets – førende erhvervsmand.