Guderne skal vide, at det koster kassen at opbygge sit eget netværk af mobiltelefoni-antenner landet over. Ikke under en milliard kroner, vurderer kilder i branchen. Og så er vi slet ikke begyndt at tale om indkøb af licens og udgifterne til at vedligeholde den udendørs teknologi. Det er ikke uden grund, at der kun er fire netværksoperatører herhjemme –TDC, Sonofon, Telia og 3.Men det betyder ikke, at du ikke kan starte dit helt eget mobiltelefonselskab for meget mindre end det. Helt ned til nogle få tusinde kroner, for at være mere præcis. Du behøver nemlig ikke sætte dine egne telefonmaster op – du kan leje dig ind på de eksisterende telefonnet. Og nu vi er ved det, så behøver du heller ikke opfinde din egen teknologi til at holde styr på, hvor meget kunderne taler for, og til at sende dem fakturaer og sørge for, at de betaler. Du behøver faktisk ikke engang selv tage telefonen, når kunderne ringer med spørgsmål til deres mobilabonnement. Alt det er der firmaer, der gladeligt påtager sig mod betaling.     Inden for mobiltelefoniselskaber er der forskellige typer af aktører, fortæller afdelingschef i TDC mobilbranchesalg Camilla Amstrup:     ”Den ultimative model er at bygge det hele fra bunden. Så er der MVNO’er (Mobile Virtual Network Operator, red.), der har noget teknologi selv, men køber sig til de mere basale funktioner. Næste skridt er SP’er (Service Providere, red.), som har deres egen fakturering og kundeservice, men køber taletid engros og sælger det videre,” siger hun.     MVNO’erne benytter sig nogle gange af MVNE’er (Mobile Virtual Network Enabler, red.) som er firmaer, der leverer teknikken og ydelser som f.eks. kundeservice til MVNO’erne. MVNE’erne opstår, fordi en MVNO kan klone sig selv. Det fortæller Camilla Amstrups kollega hos Sonofon Wholesale, Kent Fjordvald Lund:     ”De har et interface


Opret et gratis medlemsskab herunder for at få fuld adgang til alle vores artikler, den nyeste digitale udgave af vores medlemsmagasin Iværksætteren, og støt samtidigt op om dansk iværksætteri.

Er du allerede gratis medlem, så login nedenfor.

Logge Ind