Guldæg af genbrugsglas

Når gamle biler skrottes, bliver jernet genbrugt, men forruderne kan ikke uden videre genbruges. Glasset er nemlig lamineret, det vil sige limet sammen i to lag, så det ikke splintrer, hvis ruden går i stykker. Hidtil har ingen fundet ud af at skille glasset fra limen, så begge dele kan genbruges – men det kan den danske virksomhed SHARK Solutions nu som de eneste i verden.
    “Der er et stort behov for både glas og den laminat, der sidder i glasset. Og op mod en million tons glas med laminat skrottes hvert år på verdensplan, så der er et stort marked for vores teknologi,” siger Jens Holmegaard, der er direktør i SHARK Solutions. Han kom ind i virksomheden for fire år siden, da opfinderen af maskinen til separation af laminatglas, Bent Eriksen, havde brug for hjælp til videreudvikling af virksomheden. “Samtidig med at vi har udviklet teknologien, har vi brugt rigtig mange ressourcer på at udvikle markedet. Da man ikke hidtil har kunnet rense laminat fuldstændig fri for glas i industrielt målestok, har der heller ikke været et marked for det. Så vi har skulle ud og finde de industrielle aftagere,” fortæller Jens Holmegaard om udviklingen af SHARK Solutions, der nu har aftagere i blandt andet plastik- og malingindustrien i det meste af verden. Indtil videre ligger virksomhedens eneste fabrik et hemmeligt sted i Vestsjælland, så det er ikke alle og enhver, der kan komme forbi og se på de patentbeskyttede teknikker. På fabrikken renses 20 tons glas i timen – eller det der svarer til cirka tusind bilruder. Ambitionen er at åbne flere nye anlæg rundt om i verden i de kommende år.
    “Det kræver ikke mere end to personer at drive et anlæg, da alt er automatiseret. Og hvis man tæller medarbejdere, er vi en ganske lille virksomhed, men det er ikke tanken, at vi skal vokse os meget større. Vi forsøger at outsource så meget som muligt for at holde styring og administration af organisationen enkel,” siger Jens Holmegaard.

Del indlægget

// dkiv.dk 2023

Danske Iværksættere

Dansk Iværksætter Forening har skiftet navn til Danske Iværksættere og hører nu hjemme på DKIV.dk