Den forsvundne motivation

Pludselig en dag er den væk. Motivationen. Den kæmpe drivkraft, som hjalp iværksætteren igennem de lange dage i opstartsfasen, hvor alle gøremålene til tider syntes uoverskuelige. Først visnede den lidt, og en morgen var den bare helt væk. Ifølge motivationsekspert Martin Erichsen er det ikke nødvendigvis noget, man som iværksætter skal bekymre sig over. Det er nærmest at forvente.
    ”Som udgangspunkt har iværksættere mere motivation og arbejdsglæde end de fleste. De tør kaste sig ud på dybt vand, for deres motivation og ambitioner er jolle og sejl. De er nærmest forelskede i deres projekt, men iværksættere er som regel også bedst i opstartsfasen, hvor det handler om at få noget stablet på benene. Derfor er det næsten også så sikkert som amen i kirken, at de vil støde ind i en form for motivationskrise, når rutinerne er på plads, og det handler om at komme til næste niveau. For nogle kommer det snigende, mens det for andre er en bestemt begivenhed, der bliver dråben, som udløser den lurende motivationskrise. Det er på dette tidspunkt mange lukker eller sælger virksomheden. Det kan man selvfølgelig godt, men så bliver man bare ikke klogere, og man når heller ikke til næste punkt. Muligvis det punkt, hvor man rent faktisk for alvor begynder at tjene penge. At genfinde forelskelsen i sit projekt kan sagtens blive en af iværksætterens største udfordringer, men det kan godt lade sig gøre, hvis man er villig til at grave lidt dybere.”

Iværksætteren kan ikke gemme sig

Martin Erichsen er selv iværksætter, og som foredragsholder fokuserer han primært på motivation. Ifølge ham rammer det iværksætteren særligt hårdt, når arbejdsglæden og motivationen forsvinder.
    ”Når de almindelige lønmodtagere mister gejsten, lister de alligevel på arbejde og får lov til at sidde og gemme sig lidt. Den mulighed vil de færreste iværksættere have. De ER jo firmaet, så hvad nytter det at gemme sig? Muligvis vælger de at udskyde en række opgaver, som de så skubber foran sig som en enorm snebold af dårlig samvittighed.”
    Martin Erichsen mener desuden, at arbejdsglæde og energi i de fleste tilfælde er en stor del af iværksætterens personlighed.
    ”Når iværksætteren mærker, at det bliver surt at gå på arbejde, bliver de forvirrede og bekymrede over, at deres drivkraft tilsyneladende er forsvundet, og så begynder de at klare sig på benhård disciplin. Der er bare grænser for, hvor langt disciplin alene kan bære, og er det et dybt motivationshul, man er røget i, så bliver man nødt til at tage det alvorligt og handle på det, for det kan i sidste ende være et spørgsmål om liv eller død for forretningen. En iværksætter kan ikke klare sig uden arbejdsglæde og motivation, ellers bliver det alt for hårdt at være iværksætter og så er det ren nedsmeltning.”

Grav dybere
Martin Erichsen tilføjer: ”Jeg synes, det er utroligt trist, hvis man vælger at sælge eller opgive sin forretning, mens man er nede i en bølgedal. Det bliver man jo ikke klogere af, og hvis man starter et nyt projekt, vil det samme formentlig ske igen, og hvad så næste gang? Alle ryger ned i et hul fra tid til anden, men det afgørende er, hvor god man er til at komme op igen. Jeg synes, man skylder sig selv at tænke på de følelser, der oprindeligt fik en til at starte sit eget. Der er et nødvendigt stykke mentalt arbejde, hvor man kortlægger sine værdier, og dermed hvad der er vigtigt i livet som iværksætter. Det er nemmere at genfinde gnisten, hvis man er klar over, at det har enorm værdi at kunne sætte dagsorden selv – også når det er surt. Iværksættere har nogle gange så travlt, at de ikke når at stoppe op og tænke efter, og så bliver det historien om det trætte hamster i løbehjulet, der ikke kan forstå, at det blot skal tage et skridt til højre for at få en pause og genvinde pusten.”

Del indlægget

// dkiv.dk 2023

Danske Iværksættere

Dansk Iværksætter Forening har skiftet navn til Danske Iværksættere og hører nu hjemme på DKIV.dk