Mod strømmen

Det var en tragisk badeulykke, der for et par år siden satte gang i opfinder Jan Thomsens tanker om øget sikkerhed ved vores badestrande. En dreng druknede under en badetur på Langeland, fordi han blev fanget af en stærk strøm.Det berørte Jan Thomsen så dybt, at han satte sig for at reducere lignende ulykker i fremtiden.
    ”Jeg besluttede mig for at opfinde et apparat, der kan advare strandgæster om en mulig strøm ved kysten, så man kan tage sine forholdsregler. Et af de fem baderåd til strandgæster er at kontrollere vind og strømforhold. Det med vinden kan de fleste, men strømmen er ofte ukendt, og kan lokalt opstå hurtigt og kraftigt. Målet var simpelthen at gøre søndagsturen til stranden til en mere sikker oplevelse,” fortæller Jan Thomsen om den idé, der siden hen er blevet til sikkerhedsbøjen ”strømpilen”, også kaldet strøm-bøjen.
    ”For at nå mit mål var det nødvendigt at lave et simpelt produkt, som kan bruges af alle, og som ikke er baseret på elektriske og komplekse mekaniske løsninger, da det er voldsomme kræfter, der hersker ved kysterne,” siger Jan Thomsen, der har opfundet sikkerhedsbøjen i regi af sin virksomhed Alfa-Kinetic.
    Strømbøjen består af en strømfølsom rotor under vandet, en flydeballon og en pileformet strømindikator over vandet. Bøjen findes i fire forskellige størrelser og placeres 10-100 meter fra kysten, hvorfra den kan vise strandens gæster, om der er strøm, hvor stærk strømmen er, strømmens retning, og om der er undervandsstrøm.
    ”Ved at kigge på, hvor hurtigt bøjens pil drejer rundt, kan man fra stranden se, hvor stærk strømmen er. Og strømbøjens pil peger typisk i den retning strømmen kommer fra, ligesom vi kender det fra en vejrhane, der jo også peger i retning af, hvor vinden kommer fra. Det er afgørende at kende strømretningen, fordi det betyder, at man meget hurtigere kan finde nødstedte personer, som er drevet med strømmen. Og ofte er liv og død jo et spørgsmål om minutter,” siger Jan Thomsen, der har opnået patent på sin opfindelse. Strømbøjen er denne sommer blevet testet ved 12 danske badestrande i samarbejde med Dansk Svømmeunion, Blå Flag (Friluftsrådet) og Den Nordsjællandske Kystlivredningstjeneste. Ved redaktionens afslutning var testresultaterne meget positive, og Jan Thomsen understreger, at det er vigtigt at produktet er veldokumenteret, når man har med sikkerhed at gøre – lige som han mener, at et veldokumenteret produkt er lettere at afsætte:
”Først og fremmest er det de kystnære kommuner med badestrand, som kan have interesse i at investere i strømbøjen for at øge strandsikkerheden. Men også dykkere, lystsejlere og lystfiskere kan have stor gavn af at kende strømforholdene,” siger han og fortsætter:
    ”Hvis den endelige konklusion på vores test er lige så positiv, som de preliminære resultater viser, så vil bøjen blive kommercialiseret på den ene eller anden måde. Men tanken er egentlig at sælge konceptet, for eksempel til et amerikansk eller australsk selskab, der i forvejen producerer bøjer. For alfa-Kinetic er et udviklingsfirma, der slet ikke er gearet til produktion og salg,” forklarer Jan Thomsen og påpeger, at det er afgørende at fokusere:
     ”Man kan have lagt verdens fineste guldæg, men hvis ingen hører om det, er det hele egentlig ligegyldigt. Markedsføring og salg er bestemt ikke venstrehåndsarbejde, og det er mit indtryk at mange iværksættere knækker halsen på det. Det er helt essentielt, at man er opmærksom på, hvor ens talent ligger og, som for eksempel mig, erkende, at andre er bedre til salgsarbejdet end en selv. For ellers får man ikke lavet det man er bedst til. Så hellere sælge konceptet til nogen, som kan løfte byrden – og selv gå videre til næste udviklingsprojekt,” slutter Jan Thomsen.

Del indlægget

// dkiv.dk 2023

Danske Iværksættere

Dansk Iværksætter Forening har skiftet navn til Danske Iværksættere og hører nu hjemme på DKIV.dk