Det var en tragisk badeulykke, der for et par år siden satte gang i opfinder Jan Thomsens tanker om øget sikkerhed ved vores badestrande. En dreng druknede under en badetur på Langeland, fordi han blev fanget af en stærk strøm.Det berørte Jan Thomsen så dybt, at han satte sig for at reducere lignende ulykker i fremtiden.    ”Jeg besluttede mig for at opfinde et apparat, der kan advare strandgæster om en mulig strøm ved kysten, så man kan tage sine forholdsregler. Et af de fem baderåd til strandgæster er at kontrollere vind og strømforhold. Det med vinden kan de fleste, men strømmen er ofte ukendt, og kan lokalt opstå hurtigt og kraftigt. Målet var simpelthen at gøre søndagsturen til stranden til en mere sikker oplevelse,” fortæller Jan Thomsen om den idé, der siden hen er blevet til sikkerhedsbøjen ”strømpilen”, også kaldet strøm-bøjen.     ”For at nå mit mål var det nødvendigt at lave et simpelt produkt, som kan bruges af alle, og som ikke er baseret på elektriske og komplekse mekaniske løsninger, da det er voldsomme kræfter, der hersker ved kysterne,” siger Jan Thomsen, der har opfundet sikkerhedsbøjen i regi af sin virksomhed Alfa-Kinetic.     Strømbøjen består af en strømfølsom rotor under vandet, en flydeballon og en pileformet strømindikator over vandet. Bøjen findes i fire forskellige størrelser og placeres 10-100 meter fra kysten, hvorfra den kan vise strandens gæster, om der er strøm, hvor stærk strømmen er, strømmens retning, og om der er undervandsstrøm.     ”Ved at kigge på, hvor hurtigt bøjens pil drejer rundt, kan man fra stranden se, hvor stærk strømmen er. Og strømbøjens pil peger typisk i den retning strømmen kommer fra, ligesom vi kender det fra en vejrhane, der jo også peger i retning af, hvor vinden kommer fra. Det er afgørende at kende strømretningen, fordi det


Opret et gratis medlemsskab herunder for at få fuld adgang til alle vores artikler, den nyeste digitale udgave af vores medlemsmagasin Iværksætteren, og støt samtidigt op om dansk iværksætteri.

Er du allerede gratis medlem, så login nedenfor.

Logge Ind