Må man parallelimportere?

SPØRGSMÅL // Jeg overvejer at starte parallelimport af tekniske produkter som f.eks. kameraer. Den enkelte grossist i Danmark har jo en form for eneforhandling, men det er vel et anliggende mellem ham og producenten? Så jeg formoder, at det er helt lovligt at importere originale varemærker, såfremt der er tale om originale varer købt billigt i andre lande, og ikke kopiprodukter, og alle afgifter m.v. er betalt?
N.N.

SVAR // Parallelimport er tilladt fra EØS-Lande (Det Europæiske Økonomiske Samarbejdsområde). Når en vare er bragt lovligt på markedet i EU, kan varen frit cirkulere mellem de øvrige nationale markeder. Producenter kan dog forhindre import af varer fra lande uden for EØS-samarbejdet.
Når varerne markedsføres, skal det ske i overensstemmelse med markedsføringslo-vens regler, og du må bl.a. ikke give udtryk for at være autoriseret forhandler. Hvis ikke varerne er mærkede, når du importerer dem, må du ikke sætte originale varemærker på uden at have producentens/varemærkeindehaverens tilladelse. Hvis varen er mærket, må du derimod gerne sælge det videre med det lovlige og originale varemærke.

Svar leveret af Ret&Råd – www.retraad.dk

Del indlægget