»Vi ligger midt i Norden, midt i Europa og midt i verden. Vi er ikke specielt fremragende.«Ordene er Torben Bagers, direktøren for iværksætterakademiet IDEA, der åbner præsentationen af årets GEM-rapport på Iværksætterdagen på ITU midt i januar. Nogle dage senere fanger vi manden bag rapporten, lektor Thomas Schøtt fra Syddansk Universitet, på telefonen, for at udfritte ham om, hvad rapportens konklu-sioner kan bruges til – et emne, vi også behandlede i sidste nummer af Iværksætteren. Men først skal vi høre lidt mere om den overordnede konklusion. »På det nationale plan er der ikke nogen overraskelser. Det er gået lidt fremad i Dan-mark, men vi er stadig middelmådige, fordi det er gået fremad i mange lande. Vi tager ikke et tigerspring, men vi må sige, at det de sidste par år er gået fremad i omfanget af iværksætteri her i landet, og det hænger til dels sammen med, at det faktisk er gået en lille smule fremad i rammebetingelserne – de vilkår, der ydes iværksættere. Det kan vi måle – også fra sidste år til i år – og det er jo ret godt, at vi kan måle en fremgang fra et år til det næste i både rammebetingelser og niveau,« siger Thomas Schøtt. »Og så hænger det sammen med det økonomiske opsving – der er mange rige folk i landet, der gerne vil investere penge, og så er det lettere for iværksættere at skaffe sig penge. Og der er mange halvrige folk, der gerne vil købe noget, så det er også lettere at afsætte hvad de end producerer. Så der er penge i samfundet, og det gør det lettere at være iværksætter.« Kan du være sikker på, at det hele ikke skyldes det økonomiske opsving? Kan man adskille det fra rammebetingelsernes betydning? »Ja, det kan jeg statistisk. Vi har data


Opret et gratis medlemsskab herunder for at få fuld adgang til alle vores artikler, den nyeste digitale udgave af vores medlemsmagasin Iværksætteren, og støt samtidigt op om dansk iværksætteri.

Er du allerede gratis medlem, så login nedenfor.

Logge Ind