Leasing er en populær finansieringsform i Danmark. Hvert år beløber nysalget af leasingkontrakter sig til 20-25 milliarder kroner, og det betyder at en betydelig del af de investeringer, som erhvervslivet foretager i produktionsudstyr og driftsmateriel, finansieres ved leasing. Princippet er sådan set simpelt nok – man får rådighed over det udstyr, man skal bruge, og betaler en månedlig ydelse i leasingaftalens løbetid, hvorefter man leverer udstyret tilbage eller eventuelt køber det. Men der er mange forhold, der kan varieres i en leasingaftale, og ikke alle aftaler er lige kloge at skrive under på. Det, samt spørgsmålet om, hvornår leasing overhovedet er en god idé, er årsagen til, at man bør kende lidt til området, før man sætter blæk på en leasingaftale. Køb, leje eller leasing? Overvejelserne om leasing starter sådan set ved ulemperne ved at købe kontant. Et køb belaster driftskreditten, binder kapital og efterlader køberen med risikoen for, at scrapværdien kan realiseres. Derudover er der låneudgifter hvis man ikke ligger inde med de nødvendige likvider, og ved køretøjer skal der endvidere betales tinglysningsafgift. Det lette svar kan umiddelbart synes at være i stedet at leje de aktiver, man skal bruge. En lejekontrakt er den mest uforpligtende måde at få adgang til at bruge et aktiv på, som man ikke selv ejer. Det er også en fleksibel løsning, og typisk vil der være service- og vedligeholdelse inkluderet. Men med fleksibiliteten følger ofte, at omkostningerne er højere. Det bringer os frem til leasing, der i virkeligheden er en form for udlejning. Man får brugsretten over aktivet, men selv om ejeren er udlejningsselskabet, får man også en ejers rettigheder og pligter. Der sondres mellem operationel og finansiel leasing. Det kan være svært at skelne mellem den relativt ukomplicerede operationelle leasing og nogle typer lejeaftaler, idet begge ofte er af kortere varighed og


Opret et gratis medlemsskab herunder for at få fuld adgang til alle vores artikler, den nyeste digitale udgave af vores medlemsmagasin Iværksætteren, og støt samtidigt op om dansk iværksætteri.

Er du allerede gratis medlem, så login nedenfor.

Logge Ind