Fra min lillesøster

Nogle iværksættere kommer hurtigere ud af starthullerne end andre. Rebecca Lajboschitz fra København er én af dem. Som 17-årig har hun allerede fået afsat sin første smykkekollektion, og solgt tøj til byens førende herremodebutik, Mads Nørgaard på Strøget i København.
»Da jeg gik i 8.-9. klasse var jeg på Cuba med familien og fandt nogle sodavandsdåser på stranden, der var kørt over. Det var nogle andre motiver end herhjemme – de fangede noget, og jeg tog dem med hjem,« fortæller Rebecca Lajboschitz.
Sammen med veninden Daniella satte hun sig en dag ned, og lavede nogle øreringe.
»Vi skulle overtale os selv til at gå ud med det – vi var lidt nervøse. Vi gik fra butik til butik og var heldige at komme ind i Sabine Poupinel. Hun havde nogle lidt specielle ting og synes vores genbrug af dåser var en sjov idé. Vi solgte hos hende i et år for 70 kr. for et par øreringe. De kom med i blade og der blev lavet fotoserier, og vi syntes det var fedt at få opmærksomhed omkring det. Jeg blev endda genkendt på gaden,« griner hun.
»Så bredte jeg mig lidt ud i tøj og gik videre med mit eget. Jeg købte nogle bomuldstrøjer, som var helt plain og syede en til min storebror og skrev »fra min lillesøster« i nakken. Det blev til, at mærket hedder »fra min lillesøster«.
Rebecca Lajboschitz fortsatte med at købe trøjer, og på et par stykker syede hun nogle krus med blyanter. En dag endte hendes far, der driver Tiger-butikkerne, til bords med Mads Nørgaard, som ikke havde noget imod at give et par gode råd til Rebecca.
»Men da han så trøjerne sagde han, at han da egentlig gerne ville sælge dem i sin butik. Han købte fem og spurgte mig, hvad jeg synes de skulle koste. Jeg anede det ikke. Jeg synes det var et fedt produkt, men omvendt var det bare noget, jeg havde lavet herhjemme på min symaskine. Så sagde han 600 kr., og det var rimelig fedt. Jeg gik forbi butikken og så at de lå i vinduet – det var næsten pinligt så mange gange jeg gik forbi. Mads foreslog mig også at lave nogle mindre til at sælge i børnebutikken, men jeg synes det var fedt, at voksne mænd kunne gå i barnligt tøj.«
Rebecca Lajboschitz laver også kreative brocher og collager, der er populære hos venner og bekendte. Det hele produceres hjemme på værkstedet, og inspirationen kommer både ud af rodet på arbejdsbordet og fra rejser, hvor input fra andre kulturer kan sætte noget i gang. Kun klager den unge iværksætter som alle andre selvstændige over tiden, når skole, kæreste og venner også skal passes.
»Det kan være svært at få noget i gang, selv om man gerne vil,« konstaterer Rebecca Lajboschitz.

Del indlægget