Når virksomheden er etableret og hverdagen fungerer, søger mange etniske virksomheder ikke rådgivning. Ofte er de simpelthen ikke opmærksomme på, at der er viden de ikke har, eller sagt på konsulentsprog: De ved ikke, hvad det er de ikke ved.»Vi kan se på de uventede besøg fra f.eks. Told & Skat og miljøkontrollen, at der er en del viden, de ikke har. Iværksætterne kommer selv til os i huset, dem har vi en god kontakt til, men de andre opsøger os ikke,« fortæller Dina Kristina Kesic, der er afdelingschef i Videnscenter for Etnisk Erhvervsfremme. Hos Erhvervsservicecenter for Etablering, Vækst og Udvikling (EVU) i Valby har man under hendes ledelse ansat et team af rådgivere med etnisk baggrund, som står for opsøgende rådgivning til indvandrervirksomhederne. Alle i teamet er højtuddannede og har erfaringer og viden omkring det at drive virksomhed. Projektet er et EU-støttet projekt til videreudvikling af indvandrervirksomheder i København, Odense og Århus kommune. Et andet projekt som administreres af videnscentret i EVU er Socialfondens Integrationsindsats, en pulje på 55 mio. kr. der bl.a. skal bruges på igangsættelse af aktiviteter, der fremmer etnisk iværksætteri. »Vi skal ikke gå ind og kategorisere og sige, at etniske iværksættere er sådan og danske iværksættere er sådan. De efterspørger generelt det samme,« fortæller Dina Kesic, og illustrerer pointen med en historie. »Sidste år kom en kvinde i en traditionel dragt med slør og ville gerne være selvstændig bogholder. Det var hun uddannet som og hun startede som bogholder for sin mand, men fik hurtigt flere kunder. Det er en atypisk iværksætter, men hun havde nøjagtigt de samme overvejelser som danskere. Hvordan hænger det sammen med familien og med økonomien. Forskellen er derimod de strukturelle barrierer, f.eks. det at nogen har meget nemmere ved at forstå de offentlige systemer med lovgivning og regler, og andre


Opret et gratis medlemsskab herunder for at få fuld adgang til alle vores artikler, den nyeste digitale udgave af vores medlemsmagasin Iværksætteren, og støt samtidigt op om dansk iværksætteri.

Er du allerede gratis medlem, så login nedenfor.

Logge Ind