Svimlende potentiale i 10 Gb internet

»16 x hurtigere end modem,« står der på TDC’s hjemmeside under den store ADSL-pakke til private, der har en hastighed på 1024 kilobit i sekundet, eller 1 megabit. Hvis det skal være vildt, kan man til erhverv få hastigheden helt op til 8 megabit – otte millioner bit – pr. sekund, men det er stadig lysår fra den tidligere Giga-direktør Finn Helmers visioner.
»Vi skal have 10 gigabit til hele Danmark,« siger han til Iværksætteren.
Det er over 1.000 gange hurtigere end TDC’s nuværende topprodukt, en hastighed som ville åbne for en helt ny generation af muligheder på nettet – og ikke mindst en hel ny generation af muligheder for Danmark og danske iværksættere.
»Vi bliver verdens førende it-nation. Hvad kunne et iværksættermiljø ikke få ud af det,« spørger Finn Helmer.
»Man vil kunne lave hjemmearbejdspladser, sikkerhedsovervågning, design af komplicerede ting, »parallel computing«, dvs. hvor man bruger folks computere til tunge regneopgaver om natten. Det vil give en kæmpe computer, som ingen andre i verden har. Det, vi kan opnå med den, er uden sammenligning.«
På det mere jordnære plan kan man på en 10 gigabit-linie se, eller i netjargon »streame«, syv film samtidig direkte fra nettet, endda i den nye højkvalitetsstandard, HDTV. Det er mere end rigeligt til at håndtere al billed-, lyd- og datakommunikation til og fra en husstand. Enhver vil kunne have forbindelser åbne, så man f.eks. kan have tv-kontakt med en medarbejder i den anden ende af landet, eller med folk som arbejder derhjemme.

En privat opgave
Finn Helmer har præsenteret sine ideer ved et møde om Danmarks fremtid som it-nation på Marienborg.
»Politikerne har svært ved at blive enige om, hvor de skal bruge pengene. Regeringen har været positiv, men mener, at det er en privat opgave. Det er jeg lidt uenig i,« siger Finn Helmer.
»Hvis Danmark vil ofre en masse penge, så er fiberoptik stedet, hvor vi hurtigst kan blive førende. Jeg kan ikke se andre områder, der er lige for. Vi var med til at opfinde fiberen – det var DTU og NKT’s arbejde, der skabte den tilsammen. Så kom højhastighedskommunikation med Giga, og det gamle NKT, som nu hedder Tellabs, de har systemviden. Vi har al den viden der skal til i vores lille land. Viden på verdensniveau – vi er helt fremme på spidsen. Hvis ikke vi skulle kunne udnytte det her og lave noget exceptionelt, så ved jeg ikke hvem der kan.«
Det vigtige for Finn Helmer er, at levering af fiber og service bliver adskilt, så man får en fri kommunikationsmarkedsplads, hvor man betaler for brug af fiber. Og hvad politikerne mangler i fremsynethed og mod, har elselskaberne heldigvis.
»Vi skal undgå hindringer og derfor ville jeg gerne have, at det var en samfundsopgave, men det er lige så godt at elselskaberne gør det. Det er en kanon forretning. Hvis du ikke kræver flere penge for services end i dag og leverer telefon, internet og tv, så har du en afskrivningsperiode på 8-10 år, og det er godt nok til at lave investeringen.«
Beløbet vi snakker om, er i omegnen af kr. 15.000 pr. tilslutning til nedgravning af fiber og elektronik i begge ender.
Et sådant projekt er nu sat i gang i Roskilde, hvor elselskaberne i over tre år har været i gang med at lægge fiber i jorden.
»Så mangler du de 10 Gb fra centralen og til systemet (internettet, red.). Men i starten skal folk der har 10 Gb snakke med hinanden lokalt, og efterhånden som der kommer flere på vil der begynde at blive udviklet software, og der vil komme iværksættere til, som starter op på den baggrund.«
 
Påvirkes iværksættermiljøet?
»Det, der bliver det allermest spændende, bliver at se hvor meget det kommer til at påvirke iværksættermiljøet i Roskilde. RUC vil lave et forskningsprojekt om, hvordan det påvirker forretnings- og innovationsmiljøet i området, og om hvordan ser det ud for de private forbrugere. Og så vil vi finde kommuner i Danmark, der vil være med, og slutte dem sammen og så observere hvad der sker i de områder – vil de tiltrække ny industri og blomstre op, og hvordan vil iværksætterstrukturen udvikle sig.«
RUC bliver Danmarks førende it-universitet, når de tager den nye højhastighedsteknologi i brug, mener Finn Helmer.
Kimen til projektet i Roskilde er op-rindelig lagt af en af Copenhagen Goodwill-ambassadørerne. Men hvad har de med sagen at gøre?
»Jo, hvis vi etablerer det her, vil det give Danmark så meget omtale i verden, at det har større reklameværdi end det koster at etablere nettet,« forklarer Finn Helmer.
»Prisen for at etablere det landsdæk-kende er som en Storebæltsbro, men så havde du 2,5 millioner brugere. Luk så øjnene og forestil dig at man har 2,5 millioner brugere, som har 10 Gb men kun bruger de 2, så er der 8 man kan køre test på,« siger han.
Allerede ved en 60-70.000 brugere regner Finn Helmer med, at det vil kunne betale sig at begynde at lave software. Så mange skal der også til, for at prisen på ca. kr. 15.000 pr. tilslutning holder.

Fem-ti nye Skyper
»Når resten af verden følger med, så har vi al erfaringen her. Så laver du en fem-ti nye Skyper. Det er flot set af Roskilde Kommune.«
Spørgsmålet er så, om målet er at opbygge succesvirksomheder hvis de alligevel bliver købt af amerikanerne, og blot gør nogle enkeltpersoner velhavende. Men sådan hænger det ikke sammen, siger Finn Helmer.
»Det er ikke kun enkeltpersoner bliver rige. Da jeg solgte Giga fik alle i Lønmodtagernes Dyrtidsfond 1.250 kr. Det rykkede kronen og renten og valutabalancen. Der er en masse nye virksomheder, der er kommet op at stå, for medarbejderne har erfaring og penge, og et par af virksomhederne ser enormt lovende ud. Så i virkeligheden er det en god cirkel,« forklarer han.
»Dermed ikke sagt, at vi ikke også skal blive store i Danmark, men i Gigas tilfælde skulle vi sælge, det var simpelthen for dyrt at komme videre. Men laver vi det her, får vi en 10-15-20 nye Gigaer. Det er en ret god eksportvare. Vi får også arbejdspladser, der kommer fra udlandet, for der
er ikke andre steder, der har det. Til gengæld flytter man de kedelige arbejdspladser ud af landet. Det er kunsten.«

Del indlægget