Frederikshavner. Ingen uddannelse, ud over tilsammen ti eksaminer fra første klasse til tredje real og en afbrudt læreplads. Gift, børnebørn og netop fyldt 50. Navnet er Peter Johansen. Hans far var bådebygger, og det ville knægten også være – det, eller sejlmager. Men forældrene mente, at elektronik var fremtiden, og at en læreplads som radiomekaniker måtte være sagen. En fremsynethed, Peter Johansen ikke satte nævneværdig pris på, så han sprang fra to-tredjedele henne i forløbet. »Uddannelsen gik ad helvede til. Jeg gad ikke uddanne mig til at være kabeltrækker på et opfyldt loft, så folk kunne tage to tv-kanaler. Så jeg stoppede og startede egen forretning,« siger han. Hov – sagde han egen forretning? Det gjorde han. Peter Johansens historie er en iværksætterhistorie, og den begynder lige der, hvor modet til at hoppe af den slagne vej manifesterer sig, eller hvor trangen til at starte sit eget bliver for stærk. »Man bliver ikke motiveret til at blive iværksætter, man har det i blodet. Man gør det bare uden at vide, hvad der foregår. Det er et urinstinkt,« fortæller han fra sin Børge Mogensen-sofa øverst oppe under taget i hans århusianske strandvejsvilla. Her både bor og arbejder Peter Johansen, og øverste etage er indrettet med et par skriveborde, et sofaarrangement og et billardbord, hvor han en gang imellem, hvis forhandlinger er gået i uløselig hårdknude, foreslår modparten at de tager et slag pool om det. »Jeg taber som regel,« siger han. Der er løbet en del vand i åen siden han forlod sin læreplads for 30 år siden for at gå iværksættervejen, uden en krone på lommen og med lige så lidt erfaring i at drive virksomhed. Hans »første livsværk«, Martin Gruppen, startede så beskedent som nogen iværksættervirksomhed, og endte som en børsnoteret global virksomhed inden Peter Johansen valgte at gå


Opret et gratis medlemsskab herunder for at få fuld adgang til alle vores artikler, den nyeste digitale udgave af vores medlemsmagasin Iværksætteren, og støt samtidigt op om dansk iværksætteri.

Er du allerede gratis medlem, så login nedenfor.

Logge Ind