Iværksætterbølgen anno 2004

Det kan være hårdt at være iværksætter i Danmark, hører vi ofte. Der er mangel på kapital, der er administrativt bøvl, der er ingen hjælp af få nogen steder. De rene undskyldninger, hvis man spørger MIT-professoren Kenneth P. Morse, der talte ved regeringens iværksætterprisuddeling forleden. Næh, det handler om vores kultur. For Danmark er et af de skønneste steder man kan starte en virksomhed. For eksempel er myndighederne i det store, relative perspektiv tilgængelige og stiller sig egentlig ikke så meget i vejen, som vi gerne vil gå og tro. »It’s the people,« som hr. Morse udtrykte det.
Hvis vi skal tro det, hvad er der så mere præcist galt? Tør vi ikke? Gider vi ikke? Ifølge Iværksætterindeks 2004 gider vi godt – lidt. Vi mangler faktisk ikke iværksættere, når vi måler os med andre lande i Europa og USA. Vi mangler bare, at flere af dem der går i gang får lyst til at vokse. I Iværksætterindeks 2004 kobles den forskel, der er mellem de 10 pct. amerikanske vækstiværksættere og de 3 pct. danske, med de respektive rammevilkår, som landene byder iværksættere. At der skulle være tale om en særlig amerikansk kultur, som ikke kan kopieres, er ifølge rapporten næppe et holdbart postulat. Tværtimod synes der at være et sammenfald mellem rammevilkår og iværksættersucceser. På de rammevilkår, der synes at være vigtige for start af nye virksomheder, er Danmark fuldt på højde med de bedste. Men på de rammevilkår, der synes at være væsentlige for vækst (konkurslovgivning, finansiering, netværk af rådgivere) halter Danmark bag efter.
Uanset om det er rammevilkår eller kultur, eller andre faktorer som f.eks. et lille hjemmemarked, der er årsagen til vores manglende vækstiværksættere, har 2004 været et år, hvor iværksætteri har været højt på dagsordenen, både politikernes, mediernes, og de private iværksætterorganisationers. Det virker som om, at der i kølvandet af dotcom-bølgen er opstået en ny iværksætterbølge, endnu ikke af vækstvirksomheder, men af iværksættervilje. En bølge, der ikke bygger på varm luft, men på kræfter fra alle steder i samfundet, som trækker i samme retning. Både kulturændringer og lovgivning tager tid. Forhåbentlig vil vi i 2005 komme endnu tættere på et samfund, der skaber vækstiværksættere.
Godt nytår og god læselyst.

Del indlægget

// dkiv.dk 2023

Danske Iværksættere

Dansk Iværksætter Forening har skiftet navn til Danske Iværksættere og hører nu hjemme på DKIV.dk