Eksisterende netvær føler sig forbigået af ErhversSparring

Rynkerne i panden på Susanne Hoeck, formand for netværket Morgendagens Heltinder, skyldes ikke brødnid, understreger hun. Det er snarere en stor omgang undren, der melder sig, når hun følger regeringens seneste initiativ overfor iværksætterne, ErhvervsSparring.
ErhvervsSparring skal med et budget på fire millioner kroner skabe 40 iværksættergrupper fordelt over hele landet de kommende to år. Og det forstår Susanne Hoeck ikke. For mange steder findes grupperne allerede.
»Vi er 460 kvinder, der indgår i et netværk med lokalgrupper fordelt over hele landet. Jeg undrer mig over, at man hele tiden starter forfra i stedet for at kigge på, hvad der findes i forvejen,« siger hun.
Morgendagens Heltinder har aldrig søgt nogen form for økonomisk støtte, så Susanne Hoeck stiller derfor spørgsmålsstegn ved, om de fire millioner kroner bliver brugt rigtigt. Ifølge hende kunne regeringen få langt mere for pengene, hvis de havde inddraget de netværk, der allerede findes.
»I løbet af no time kunne vi etablere grupperne, og det kunne vi gøre langt billigere end det, de kommer til at betale nu, for det er jo alligevel vores medlemmer, der kommer til ErhvervsSparringsmøderne rundt omkring i landet,« siger hun.
Susanne Hoecks kritik bakkes op af Tina Pearson Christensen, der er direktør i netværket Ildsjæle.
»Jeg bliver ramt af, at regeringen sætter et initiativ i gang, som kan udkonkurrere os private aktører – og så for skatteydernes penge,« siger hun.
I regeringens oplæg til ErhvervsSparring hedder det, at arbejdet skal foregå i samarbejde med de eksisterende netværk på iværksætterscenen. Men hverken Susanne Hoeck eller Tina Pearson Christensen har hørt noget fra DANA, arbejdsløshedskassen for selvstændige eller revisions- og rådgivningsfirmaet KPMG, der vandt konkurrencen, da ErhvervsSparring blev sendt i udbud.
Det har Karsten Bach, chefkonsulent i DANA og leder af arbejdsgruppen bag ErhvervsSparring, ingen forklaring på. Men det er korrekt, siger han, at ErhvervsSparring både skal planlægge og afholde arrangementer i samarbejde med de netværk, der allerede er godt i gang.
»Vi vil meget gerne samarbejde med de eksisterende netværk. Vi anerkender fuldt ud, at de har nogle erfaringer, som vi sagtens kan bruge, og de er mere end velkomne til at melde sig på banen, så vi kan koordinere vores forskellige initiativer,« siger han.
Karsten Bach kan godt forstå, at de eksisterende netværk rynker på næsen over endnu en konkurrent på banen.
»Det ville jeg også selv gøre, hvis det var mig, der var privat aktør på det her område. Men dels må vi holde fast i, at vi er et konsortium, der har budt ind på en offentlig opgave, og det kunne de andre også have gjort. Dels er der 10.000-15.000 nye selvstændige hvert år, så der skulle være nok til alle.«
I Udviklingsparken i Århus tager direktør Hans Møller imod initiativet med blandede følelser. På den ene side hilser han initiativet velkomment. For alle undersøgelser viser, at jo bedre sparring en iværksætter får, jo større er overlevelseschancerne. Men på den anden side synes han også, at de eksisterende netværk bliver totalt overset med de udbudsvilkår, et projekt som ErhvervsSparring er underlagt.
»Små virksomheder og netværk har ikke kapacitet til at byde ind på sådan en opgave. I udbudsmaterialet tager man ikke hensyn til, at der er nogle små virksomheder, der reelt aldrig får en chance, fordi de hverken har erfaring eller penge til at opfylde kriterierne,« siger han.
»Som jeg ser det, drypper pengene på nogle forkerte. Ærlig talt, hvad skal en a-kasse som DANA tilføre en iværksætter? En A-kasse er jo i virkeligheden den sidste, som en iværksætter skulle få brug for. Det synes jeg faktisk er et større problem,« siger han.

Del indlægget