A Great Seller, reliable and always a pleasure to deal with. Thanks :o).« »Nice seller, good communication and promt response, thank you.« »Fantastic seller, every reason to do business with again.« Lovordene fra tilfredse købere vælter ind over Lego-sælgeren og iværksætteren Morten Sørensen i hans netbutik, bricks4you.com BULK store – ikke mindre end 2.703 positive kommentarer er der afgivet. Og ingen klager. Hvem sagde, at nettet var et anonymt sted at handle? Nok er omkring 1.000 konkurrenter – mange af dem med de samme varer – dårligt et museklik væk på markedspladsen BrickLink, der er et Mekka for købere og sælgere af Lego-klodser og figurer i løsvægt fra hele verden, og hvor Morten Sørensens butik har hjemme. Men den personlige service i form af hurtig svar på mailforespørgsler og en sikker og stabil levering er alligevel med til at gøre bricks4you.com populær. Så populær, at butikken ligger på top 10’en over de mest sælgende butikker på BrickLink, hvilket fremhæves med et symbol der forestiller en Lego-konge. Det er næppe for meget at sige, at ordene »Leg Godt« har en særlig profitabel klang for Morten Sørensen. Sovende til det »Mange ordrer placeres mens jeg sover, så man kan godt sige, at jeg kommer sovende til penge,« siger Morten Sørensen spøgende. Men i alt andet end overført betydning er det en sandhed med modifikationer. Faktisk foregik nogle af de vitale aktiviteter i starten meget tidligt på dagen: »På auktioner er det de sidste minutter der bestemmer hvem der løber med handlen, og derfor stod jeg af og til op kl. 4 om morgenen og handlede, mens en af de amerikanske auktioner var ved at lukke,« fortæller Morten Sørensen, der for at kunne byde hurtigt havde flere browservinduer åbne, med forskellige bud, som han var klar til at sende af sted. I dag købes det Lego, der sælges på bricks4you.com, via forskellige kanaler og kontakter, heriblandt fra Legoland. Men ellers er Morten Sørensen ikke meget for at snakke om hans leverandører, som udgør forretningshemmeligheden i konkurrencen på den fuldstændig gennemsigtige markedsplads. På BrickLink kan butikkerne nemlig let se hinandens priser og hvor mange salg der er foretaget til de enkelte priser. »Priserne kan gå op og ned som på aktiemarkedet. En vare kan koste 10$ og så laver Lego et nyt sæt med den samme vare i, så kan prisen falde til 1$. Så det er meget vigtigt at holde øje med, hvad der kommer så man kan sælge ud inden prisfaldet for alvor sætter ind. For køberne opdager det som regel ikke så hurtigt. Lego selv kan være overrasket over, at det er oplyst hvad der kommer,« siger iværksætteren, og røber, at der er forskellige måder at opfange nyheder tidligt på – f.eks. findes produkterne ofte i Legos medarbejdershop før de kommer på markedet. »Det gør en stor forskel på succes inden for branchen hvor hurtigt man kan få information, og så sælge inden der kommer en reaktion i prisen. Så kan man så vente på at der kommer en overreaktion, for det gør der ofte, og så købe billigt op. Prisudsvingene er exceptionelt høje,« fortæller Morten Sørensen. Et ikke ukompliceret spil, som den tidligere revisor godt kan lide, og som det ikke er for alle at mestre. »Mange butikker lukker igen,« konstaterer han. 0,2 gram for $5 Morten Sørensen har interesseret sig for Lego så længe han kan huske. »Der var en pause mellem 13 og 18 år. Det var ikke det fedeste at præsentere for pigerne,« smiler han. Men de betænkeligheder kom han hurtigt over. Som 25-årig begyndte han i 1998-99 at købe Lego i kilovis i Den Blå Avis, omtrent samtidig med at han opdagede, at man kunne købe og sælge Lego på den internetbaserede auktionsside ebay. Det viste sig, at Lego kunne købes på den tyske version af ebay og sælges dyrere på den amerikanske, simpelthen på grund af sprogbarrieren. »Det er interessant, at Lego vurderes så forskelligt. I Den Blå Avis vil folk bare af med det, men på ebay kunne et sjældent sort sværd på 0,2 gram sælges for 5$. Det er en højere kilopris end amfetamin,« griner Morten Sørensen. I sommeren 2000 åbnede amerikaneren Dan Jezek BrickLink-hjemmesiden. BrickLink tager et gebyr på omkring tre procent af den omsætning, som de enkelte butikker genererer, og de indtægter er bagmanden ganske uventet endt med at leve tykt af i dag. For Morten Sørensen fængede systemet hurtigt: »Jeg startede med at »liste» nogle sæt der var købt i Bilka, som var restlagre som Bilka havde købt op, for eksempel nogle borge, der var udgået. Den første måned solgte jeg for omkring 5.000 kr. Det fængede at man kunne tjene penge sådan,« siger han. Fortjenesten på handlen var overordentlig fornuftig. Morten købte f.eks. 100 kg klodser i Den Blå Avis, frasorterede det han troede han kunne sælge på nettet, og solgte resten igen i Den Blå Avis til samme pris. »På den måde var der ikke noget vareforbrug, men kun ren profit,« siger han. Revisor på orlov… Morten Sørensen arbejde på det tidspunkt på fuldtid som revisor i revisionsfirmaet PricewaterhouseCoopers. Han var også i gang med at læse til cand.merc.aud., men interessen manglede. »Jeg fik orlov fra PricewaterhouseCoopers til at færdiggøre min cand.merc. aud. – officielt. I stedet endte jeg med at bruge det meste af tiden på at lave research til forretningen: Prisstrukturen på de enkelte dele, efterspørgslen, forskellen i at handle på ebay og Bricklink,« fortæller Morten Sørensen. Han fik også nogle skaffet sig nogle gode kontakter – for eksempel til en tysker, der købte ind rundt omkring, frasorterede det han ville have, og lod Morten Sørensen købe resten. »Jeg fandt ud af, hvilken avance jeg havde og regnede mig frem til, hvor stor omsætningen skulle være hvis indtægten skulle matche den jeg havde som lønmodtager. Jeg fandt at det var muligt,« siger han. I slutningen af 2001 valgte Lego for andet år i træk at holde et stort lagersalg i et lokale på 10.000 m2, hvor der var Lego-sæt fra gulv til loft der blev solgt


Opret et gratis medlemsskab herunder for at få fuld adgang til alle vores artikler, den nyeste digitale udgave af vores medlemsmagasin Iværksætteren, og støt samtidigt op om dansk iværksætteri.

Er du allerede gratis medlem, så login nedenfor.

Logge Ind