»Man skal ikke forvente en håndbog med opskriften på den sikre succes,« siger forfatteren til den netop udkomne bog »Forretningsideen«. Så havde bogen nok også vakt opsigt udover iværksættermiljøet – for iværksætteri er og bliver en videnskab uden faste svar. Men det har ikke forhindret Søren Hougaard, adjungeret professor ved Handelshøjskolen i København, i at skrive en bog, som hjælper iværksættere in spe igennem de første kritiske stadier af en virksomheds tilbliven.
Søren Hougaard, der selv har godt med praktisk iværksættererfaring at trække på, præsenterer et faseforløb for iværksættelse og viser derigennem, hvordan ens forretningsidé kan møde markedet. Det centrale spørgsmål, der stilles, er hvordan man kan skabe en forretningsmulighed ved at forstå et marked kreativt og kombinere forståelsen med sin egen eller ens virksomheds kompetencer.
Det er i sandhed en forjættende tanke at kunne besvare dette spørgsmål, og Hougaards tilgang er på en og samme tid akademisk og jordnær. Bogen bevæger sig igennem kapitler om iværksættelse som kompetence, kreativ markedsforståelse, mulighedens vindue, forretningskonceptets tilblivelse, adgangsbarrierer til markedet, strategier for markedsentré, konkurrenternes positive indflydelse og endelig iværksættelse og forretningsideer i det ufødte marked.
Det er en usandsynlig spændende bog for enhver der interesserer sig at sætte i værk, og den falder på et tørt sted. For som Hougaard skriver i forordet, har det altid stået som lidt af en gåde for ham, hvorfor der gøres så meget ud af forretningsplaner, men relativt lidt ud af forretningsideer.