Høring om iværksætteres rammebetingelser

Finansiering er stadig en alvorlig barriere for potentielle vækstvirksomheder. Skattevæsenet blokerer for udvikling af nye vækstvirksomheder og skattelovgivning og administrativ praksis er ikke gearet til iværksætteri. Freelancere og frie agenter glemmes i debatten, forfølges af skattevæsenet og passer ikke ind i det lønmodtagerfikserede a-kassesystem.
Lyder det som noget, du kunne have sagt? Nu er disse »sandheder«, som en meget stor del af iværksætterne her i landet sikkert kan nikke genkendende til, blevet dokumenteret i en høring om rammebetingelserne for iværksættere, der blev afholdt på Symbion i december sidste år. Bag høringen stod Væksthuset In2business, Symbion, Dansk Iværksætter Forening og ASE, Storkøbenhavn, og udgangspunktet var regeringens nye tanker om iværksætteri, der er lanceret under tit-len »Et samfund med plads til det fire initiativ«. Høringen blev åbnet med indlæg af erhvervsdirektør Peter Torstensen fra Økonomi- og Erhvervsministeriet, Nicolai Seest, der er formand for Dansk Iværksætter Forening, direktør Christina Hvid fra Symbion og regionschef Henrik Aksel Hansen fra ASE Storkøbenhavn. Dernæst fulgte diskussionen af tre cases om hhv. finansiering, skat og AF/A-kassesystemet.

Udenlandsk inspiration

ASEs Henrik Aksel Hansen blev den første til at åbne for den visionære godtepose af gode ideer. I England, fortalte han, får man i det første halve år som iværksætter en beløb udbetalt, der svarer til dagpengesatsen. Kombineret med en massiv rådgivning og sparring til iværksætteren giver det engelske system gode resultater. Jamen er vi ikke mange, der har spurgt os selv, hvorfor man ikke kan det i Danmark? Han sammenlignede endvidere støtten på iværksætterområdet – 500 millioner, heraf 200 fra staten – med støtten til landbruget, som er på 10 mia. om året. Det er vitterligt peanuts, der bruges på iværksættere i den store sammenhæng.
I case-diskussionen om skat fortalte advokat Michael Brandt fra Brandt & Lauritzen hvad vi også godt vidste i forvejen, nemlig at det er et stort problem at skattemyndighederne ikke har de nød-vendige forudsætninger for at sætte sig ind i iværksætterens vilkår – og de har heller ingen interesse i det, sagde han. Som det er i øjeblikket sætter de en kæp i hjulet på iværksætteren, og dermed på egne fremtidige indtægter. Michael Brandt supplerede sin påstand med en hårrejsende men klassisk historie fra det virkelige liv – en iværksættervirksomhed som skattevæsenet påstår er ophørt fordi iværksætteren i en periode søger finansiering og ikke har nogen omsætning i virksomheden.
»Det er farligt, at en person, der ikke har erfaring i denne type virksomhed, skal vurdere, om den er erhvervsmæssigt drevet, og tvivlen kommer ikke iværksætteren til gode,« sagde Michael Brandt.
Det er toner, der klinger behageligt i iværksætterører. Hvorfor kan sådant et budskab ikke trænge igennem de rigtige steder med raketfart?
En livlig diskussion fulgte på de forskellige indlæg, og det skortede ikke på ideer og holdninger, som vi desværre ikke har plads til at gengive her. Men Svend Erik Hovmand og andre interesserede kan finde hele høringen, der foreligger som udskrevet rapport, til download på www.web-media.dk.

Del indlægget